Zostań Wolontariuszem i TY!

16 stycznia 2018

Wolontariat w Fundacji Rozwoju Społeczno-Gospodarczego? Hmmm… dlaczego nie! Zostań Wolontariuszem w Centrum Usług Opiekuńczych naszej Fundacji.  Od zawsze wolontariat kojarzy się z potrzebą czasu i zaangażowania danej osoby na rzecz drugiego człowieka. Jednak należy, by odpowiedzieć sobie na kilka podstawowych pytań, a mianowicie:

Po pierwsze – komu chcesz pomagać. Następne pytanie – gdzie? Tu możliwości jest wiele: m.im. placówki pomocy społecznej, szkoły, organizacje pomagające ubogim, niepełnosprawnym, wykluczonym czy dzieciom i młodzieży. Kolejne pytanie to jak? Rodzaj wykonywanych czynności przez Ciebie jakich chcesz się podjąć, zależy od nie tylko potrzeb danej instytucji, ale także od twoich umiejętności lub chęci ich zdobycia przez Ciebie. Pamiętaj, iż jedynie w sektorze biznesu nie możesz być wolontariuszem. Zapamiętaj również, przy całej swojej dobrowolności wolontariat jest zobowiązaniem. Musisz więc ściśle określić, kiedy dokładnie dysponujesz czasem.

Wolontariat bywa często również pierwszym krokiem do kariery. Daje możliwość nauki, rozwoju oraz sprawdzenia swoich umiejętności. Dzięki niemu możemy poznać siebie i swoje możliwości. Nabywamy cech dobrego pracownika, czyli uczymy się odpowiedzialności, wyrozumiałości i cierpliwości. Stwarza możliwość realizacji pasji, którymi wolontariusz może podzielić się z innymi osobami. Pozwala nauczyć się organizacji czasu pracy, zarządzania zespołem, radzenia sobie w sytuacjach trudnych, pracy w grupie i w pojedynkę. Zdobywając takie umiejętności, człowiek poznaje siebie i swoje możliwości. Nabiera cech pożądanego pracownika. Jednak najważniejszym elementem jest zyskane doświadczenie, z którym łatwiej jest wejść na rynek pracy.

Zatem same wartości dodane z bycia wolontariuszem! Zapraszamy do Centrum Usług Opiekuńczych naszej Fundacji. Terminy i częstotliwość spotkań wolontariuszy z klientami Centrum jest ustalana indywidualnie, w zależności od możliwości czasowych wolontariusza. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt telefoniczny:  505 154 429